Hidrolik Direksiyon Sistemi Nedir?
Her Marka ve Model Araç için hidrolik silindir içindeki piston, kremayer diÅŸli mili üzerine yerleÅŸtirilmiÅŸtir ve kanatlı tip hidrolik pompanın meydana getirdiÄŸi hidrolik basınç pistonun iki yönünden birine ilerleyerek kremayeri ÅŸekilde görüldüÄŸü gibi hareket ettirir. Hidrolik basınç kaçağı piston üzerindeki piston keçesi ile önlenir. HidroliÄŸin harici kaçaklarını önleyen, silindirin her iki tarafında birer yaÄŸ keçesi vardır. Kumanda valf mili direksiyon simidine baÄŸlıdır. Direksiyon simidi düz sürüÅŸ pozisyonunda iken kumanda valfi de düz konumdadır. Bu durumda hidrolik pompanın bastığı yaÄŸ piston yüzeylerini etkilemeyip rezervuar tanka geri döner. Direksiyon herhangi bir yöne döndürüldüÄŸünde ise kumanda valfi hidrolik yağı pistonun bir yüzeyine doÄŸru yönlendirir, pistonun aksi tarafı ise kumanda valfi üzerinden rezervuar tanka açılır.
Hidrolik Direksiyon ve Sistemlerinin Yapısı
Artan talepler ve deÄŸiÅŸime uÄŸrayan yollar sonucunda üretilen Hidrolik yardımlı güç direksiyonları, direksiyonun döndürme kuvvetini azaltmak ve ÅŸoföre aracı daha kolay bir ÅŸekilde kullanma imkanı vermek üzere düzenlenmiÅŸlerdir. Bunun içinde hidrolik basınçlardan yararlanılmıştır.
GeliÅŸtirilen Hidrolik Direksiyon sistemleriyle araç hızının düÅŸük olduÄŸu zaman ve park esnasında daha fazla hidrolik yardım saÄŸlanmakta, araç hızı artıkça hidrolik yardımın miktarı azaltılarak daha rahat ve güvenli sürüÅŸ saÄŸlanmaktadır.
Hidrolik Direksiyon Sisteminin GerekliliÄŸini ÅŸu ÅŸekilde açıklayabiliriz.
Kullanım rahatlığı arayışı, sürüÅŸ konforunu arttırmak, keskin virajları dönmeyi kolaylaÅŸtırmak, keskin ve zor yol ÅŸartlarının sürücüye aktarılmaması, daha küçük direksiyon eforu saÄŸlamak, kalın radyal lastiklerin ve geniÅŸ taban lastiklerin kullanılması, direksiyonu döndürme kuvvetini azaltmak ve ÅŸoföre aracı daha kolay yöneltme imkanı saÄŸalamak olarak kısa biçimde açıklanabilir.